8 Mart 2016 Salı

Arduino ile robot yapımı

Son yılların popüler programlanabilir kartlardan biri olan arduino, hem kullanım kolaylığı hem de hızlı prototipleme ve kolay yazılım ortamıyla robotik uygulamalar geliştirmeyi kolaylaştırdı. Özellikle robotik alanında büyük inovasyon getiren bu kart ile hobi olarak da boş zamanlarınızı değerlendirebilirsiniz. 

Arduino robot projelerinde temel sensörlerden başlayıp, bol bol uygulama yapılmalıdır. Arduino kartın en avantajlı yanlarından biri de üretilen sensörlerin arduino uyumlu kütüphanesi olmasıdır. Bunun avantajı yazılımda kod uzunluğu azalır ve kısa fonksiyonlarla kolaylıkla sensör kontrol edilir. Ayrıca sensörlerin çıkış pinlerinin jumper kablolarla uyumlu olması da hızlı bağlantı yapmamızı sağlıyor. Bununla beraber çoğu sensörün fiyatının uygun olması da maliyet açısından büyük bir avantajdır. 


Arduino kartlarının birkaç modeli bulunmaktadır. Mini, Nano, Uno, Mega, Yun, bunlardan birkaçıdır. Projenin yapısına göre kullanılan kartlar değişebilir. Ama hepsi aynı işlevi görür fakat her modelin işlem hızı değişkenlik gösterir. En hızlı olan Yun modelidir. Tabi genelde uno veya ile bütün projelerinizi yapabilirsiniz. Sadece görüntü işleme gibi bellek gerektiren durumlarda Yun veya Due modelini kullanmalısınız. Bu modellerin kendi bellekleri vardır ve hızları oldukça iyidir. 

Projelerinize kontrol arayüz programları da entegre etmek mümkündür. Visual studio, matlab, processing, gibi arayüz geliştirme programları arduino ile haberleşebilir olduğu için kendiniz bu programları kullanarak robotunuzu kontrol edebilirsiniz. Özelikle arduino processing ile örnek kütüphanelerden hazır arayüzler entegre ederek robot kontrolü yapabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder