13 Mart 2016 Pazar

Overview on to Motor Drivers

I will give information about the types of motors and motor drives this article. Engines; Rotate and move the object by translational motion. Engineering is used in all areas.

There are 3 types of motor types.

  1. DC Motors
  2. Servo Motor
  3. Stepper Motor


DC motors are normally electric motor. Commonly used in the speed desired state. These motors can have a higher rpm. DC motor can not be controlled alone. There is a need to drive. To take small engines generally l293d, l293b, L298 drivers available. This drive is easy and appropriate to ensure price. General hobby applications, robots are used in the project. Especially often used in applications with arduino.






Servo motors, dc motors is essential. But a potentiometer placed on the electronic card allows to angular movement in reading the incoming data. So we make the move by sending the angle value to the engine. Servo motors are capable of movement between 0 and 180 degrees. However, newly produced servo motors are able to be rotated 360 degrees.  These motors have a specific torque and operating voltages.  by looking at the amount of torque needed for your project, you will need to provide your appropriate servo motor. One of the most important is the engine to feed properly. Otherwise your servo motor function properly and chills occur. This engine is not required to take an additional driver. Simply connect your controller card only. Open code is loaded to the card reading, return calls. If you're going to control many engine at the same time, you can use the power shield card. These cards provide the arduino servo control stably. general operating voltage of 4.8V to 6V Power is from.




Stepper motors are the most commonly used motors in industrial areas. Product tapes, printers, used in areas such automation systems. Stepper motors and DC motors to control the shape of the step.
Ie the angle received for each step of the motor, and a step amount required for a complete tour. This selection is done by looking at two of the motor. For example, the engine has a 1.8 degree step, to complete a tour of the 360 / 1.8 200 steps need to progress from the equation. So this engine is 1.8 degree stepper motor 200 steps. Stepper motor controller card such that we can direct control over, we can not control with the drivers. We need to select the appropriate motor and drive according to our project. Stepper motors work with code. Normal work when energized. Its must have electronic card.
Easily available in the arduino motor control project.

11 Mart 2016 Cuma

Robot kolların çalışma sistemleri

Robot kollar endüstriyel otomasyon sistemlerinde, laboratuvar ortamlarında, fabrikalarda veya hobi amaçlı projelerde kullanılmaktadır. Robot kollar ayrıca biyonik malzemelerden üretilip, engelli insanların günlük hayatını kolaylaştırmak için de kullanılır. 

Robot kollara hareket veren, eklemlerinde bulunan step veya servo motorlardır. Endüstriyel olan robot kollarda step motorlar kullanılırken, hobi amaçlı olanlarda servo motor kullanılması yeterlidir. Kontrol ünitesinden gelen veriler motorlara aktarılarak, hareket etmesi sağlanır. 

Robot kollar çeşitli yöntemlerle kontrol edilir. Endüstriyel ve fabrika üretim tezgahlarında kullanılan robot kollara önceden belirlenen hareketler tanımlanır ve bu hareketleri sürekli tekrar eder. Hobi amaçlı robot kollarda ise sistem otonom veya manuel olarak kontrol edilir. Otonom kontrollerde kullanılan sensörlere göre kontrol alanı oluşturulur. Manuel kontrol sistemlerinde ise kullanıcı tarafından kontrol edilir. Genelde hobi ve laboratuvar ortamlarında bu yöntem kullanılabilir. 

Robot kollarda denetleyici kontrol sistemi olarak arduino, pic, msp430 işlemcileri kullanabilirsiniz. Bunların en kolayı tabiki de arduino karttır. 
Arduino robot kol  proje uygulamalarında birçok kontrol sistemi ile robot kol yapabilirsiniz. 

9 Mart 2016 Çarşamba

arduino motor sürücüler

Merhaba arkadaşlar, bu yazımda motor sürücülerden bahsedeceğim. Bildiğiniz üzere motorlar tek başına kontrol edilemez. Onları kontrol etmek için sürücü , entegreler veya shield kullanılır. Sürücüler ile dc, step, fırçasız motor sürebilirsiniz. Servo motorlar ise sürücü gerektirmeden kontrol edilir fakat shield kullanılarak verimli çalışmaları sağlanır.

Robotik uygulamalarda yaygın olarak kullanılan sürücüler, l293d, l293b, l298n h köprüleridir. Bu sürücüler uygulamalar için yeterli verimi sağlar.
L293d sürücüsü kanal başına 600 mah , l293b 1200 mah ve l298n ise 2000 mah akım vermektedir. Kullandığınız motorun akımına uygun olarak bu entegrelerden birini seçebilirsiniz. 6v dc motorların kontrolü için uygundur. Bu sürücüler motorları hız kontrollü sürmeleri için analog girişlerden sinyal alırlar. Bir denetleyici sinyal gönderir ve sürücü de motora hız değerini gönderir.


Shield sürücülere bakarsak, bunlar genelde kütüphane barındırır. Motorları kontrol etmek için kendi kütüphanesindeki fonksiyonlar kullanılır. Hem pratik kod yazmayı hem de motorların stabil çalışmasını sağlar. En çok kullanılan Adafruit motor shield 4 dc motor, 2 step motor ve 2 servo motor sürmektedir. Üzerinde 2 tane l293d ve bir tane de uln2003 step motor sürücü entegresi barındırır. Ayrıca arduino uno ve mega ile pin yapısının uyumlu olması, arduinonun üzerine direk takılması da kolayca bağlantı yapılmasını sağlıyor.

8 Mart 2016 Salı

Arduino ile robot yapımı

Son yılların popüler programlanabilir kartlardan biri olan arduino, hem kullanım kolaylığı hem de hızlı prototipleme ve kolay yazılım ortamıyla robotik uygulamalar geliştirmeyi kolaylaştırdı. Özellikle robotik alanında büyük inovasyon getiren bu kart ile hobi olarak da boş zamanlarınızı değerlendirebilirsiniz. 

Arduino robot projelerinde temel sensörlerden başlayıp, bol bol uygulama yapılmalıdır. Arduino kartın en avantajlı yanlarından biri de üretilen sensörlerin arduino uyumlu kütüphanesi olmasıdır. Bunun avantajı yazılımda kod uzunluğu azalır ve kısa fonksiyonlarla kolaylıkla sensör kontrol edilir. Ayrıca sensörlerin çıkış pinlerinin jumper kablolarla uyumlu olması da hızlı bağlantı yapmamızı sağlıyor. Bununla beraber çoğu sensörün fiyatının uygun olması da maliyet açısından büyük bir avantajdır. 


Arduino kartlarının birkaç modeli bulunmaktadır. Mini, Nano, Uno, Mega, Yun, bunlardan birkaçıdır. Projenin yapısına göre kullanılan kartlar değişebilir. Ama hepsi aynı işlevi görür fakat her modelin işlem hızı değişkenlik gösterir. En hızlı olan Yun modelidir. Tabi genelde uno veya ile bütün projelerinizi yapabilirsiniz. Sadece görüntü işleme gibi bellek gerektiren durumlarda Yun veya Due modelini kullanmalısınız. Bu modellerin kendi bellekleri vardır ve hızları oldukça iyidir. 

Projelerinize kontrol arayüz programları da entegre etmek mümkündür. Visual studio, matlab, processing, gibi arayüz geliştirme programları arduino ile haberleşebilir olduğu için kendiniz bu programları kullanarak robotunuzu kontrol edebilirsiniz. Özelikle arduino processing ile örnek kütüphanelerden hazır arayüzler entegre ederek robot kontrolü yapabilirsiniz. 

7 Mart 2016 Pazartesi

Arduino ile Kendi Radarını Yap

Radarlar başta savunma sanayisi olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır. Radarların amacı çevresindeki nesneleri algılayarak, onları grafiksel olarak ekrana yansıtan cihazlardır. Çalışma prensibi, çevresine gönderdiği radyo dalgalarının nesnelere çarparak geri döner ve bu sırada geçen süre hesaplanarak uzaklık ve konum analizi yapar.


Peki kendi radarımızı nasıl yapacağız? 

Bizim yapacağımız radarda nesne algılamasını mesafe ölçer sensörler ile yapacağız. Mesafe ölçer sensörlerin çalışma prensibi de radyo dalgalarına benzerdir. Sensör, ses dalgası gönderir ve nesneye çarparak geri gelir. Bu sırada ise süre hesaplanıp gerekli işlemler ile mesafe ölçülür. Projemizi arduino tabanlı yapacağız. Arduino ile sensörden gelen verileri işleyip, matlab programına aktaracağız. Matlab programı görsel olarak nesneleri ekrana yansıtarak, yerlerini tespit etmiş olacağız. Arduino radar projesi için robimek.com 'daki projeden yararlandım. Açık şekilde anlatılmış olan proje, herkesin kolayca yapabileceği yararlı projelerden biridir.


 Sonuç olarak, radarları kendimiz de yapabiliriz. Sadece radar olarak düşünmeyin, diğer endüstriyel uygulamaları bu kadar basite indirgeyip, temel mantığına dayalı hale getirerek, kendiniz de bu tür sistemler geliştirebilirsiniz. Sadece biraz ilginiz ve araştırmaya meyliniz olsun.