Yapay zeka genel anlamda yazılımsal ve elektronik devre taşıyan her sistemde bulunur. Özellikle robotik alanda yapay zeka robotları ön plana çıkmaktadır. Fakat bu sistemlerin yapay zeka altyapısında farklı alanları ifade eder. Yapay zekada alt kısımlardan oluşur. Bunlardan yaygın kullanılan iki sistem vardır. Birincisi öğrenilmiş yapay zeka, diğeri de öğrenilen yapay zeka. Bu kavramları tek tek açıklayalım.
Öğrenilmiş yapay zekada mantık sınırları kesin ve nettir. Kullanıcı tarafından tanımlanmış sınırlar içinde her fonksiyonun karşılığı bellidir. Örneğin engele çarpmayan robotta minimum mesafe önceden girilir. Bu mesafede engel algılarsa robot durur ve yön değiştirir.
Öğrenen yapay zeka ise yine belirli sınırlar içindeki kısıtlamalardan oluşur fakat burada temel etken sisteme direk değer girilmez. Algoritmada bütün olasılıklar hesaplanacak şekilde fonksiyonel yapı oluşturulur. Örneğin konuşan robot sisteminde direk cümlenin aynısına odaklı cevap verseydi bu öğrenilmiş yapay zeka olurdu. Fakat kullanıcının söylediği cümlelerdeki anahtar kelimelere odaklı uygun cevaplar türetilseydi bu öğrenen yapay zeka olurdu.